Stelt u zich eens voor: u kijkt niet meer uit op een dak met bitumen of grind, maar op een natuurlijk groen dak. Een prachtig vooruitzicht. Maar als het regent moet uw groene dak natuurlijk wel waterdicht zijn. Daarom gaan wij zeer zorgvuldig en professioneel te werk en gebruiken we uitsluitend beproefde materialen. Op het bestaande dak brengen we diverse lagen aan met o.a. een wortel werende laag, drainagemat,viltlaag, substraat en uiteindelijk de vegetatiemat. Het resultaat is geweldig. Er gaat niets boven een groen dak.
Het aanleggen van een groen dak heeft buiten de prachtige begroeiing veel meer voordelen. Wij zetten ze voor u op een rijtje.
Wat zijn groene daken?
Groene daken zijn is daken begroeid met planten, kruiden, grassen en bomen. Een groen dak wordt ook wel aangeduid met: begroeid dak, dakbegroening of vegetatiedak.
Er wordt onderscheid gemaakt door extensief groene daken en intensief groene daken. Het verschil is dat intensief groene daken er vaak uitzien als een gewone tuin, incl. de "normale begroeiing", maar ook looppaden en terrassen. Extensief groene daken zijn er vaak voor de isolatie en het verlengen van de levensduur van het dak. Voor beide soorten daken is subsidie aan te vragen.
De voordelen van groene daken
- Licht van gewicht (circa 65 tot 110 kg per m2 verzadigd)
- Langere levensduur van uw dak (20 tot 30 jaar)
- Vermindert omgevingsgeluid binnen en buiten
- Verkoelend in de zomer (circa 6 tot 7 graden koeler)
- Verhoogt rendement zonnepanelen bij combinatie
- Absorbeert regenwater
- Zorgt voor een schonere lucht (filtering fijnstof uit de lucht en zetten CO2 om naar zuurstof)
- Subsidie (verschillend per gemeente; vanaf 40% van de totale kosten wordt vergoed)
- Ontzien van de hemelwaterafvoeren (een ontlasting van circa 50%)
- U draagt bij aan een groenere leefomgeving
- Groot assortiment beplanting voor het dak
- En bovenal: een groen dak ziet er natuurlijk mooier uit!
Kan dit op alle daken?
Op bijna alle daken. Alleen als de hellingshoek van het dak groter is dan 45° kunnen wij daar geen groen dak op aanbrengen. Na uw aanvraag komen wij langs om het dak te inspecteren, zodat wij zeker weten dat uw huidige dak in goede conditie is.
Welke planten komen er op een groen dak?
De door ons geleverde vegetatiematten zijn volledig begroeid en na het aanbrengen kunt u direct genieten van het resultaat. Het gebruikte type plant komt uit de Sedum familie. Elke vegetatiemat is opgebouwd uit diverse Sedum variëteiten, waardoor de kleurscharkering op het dak een lust voor het oog is. Maar u heeft nog meer mogelijkheden; Wilde bloemenmat, grassen, Bijen en vlindermat, Schaduwmat, Gele bloemenmat, Roze bloemenmat en witte bloemenmat. De planten kunnen heel goed tegen droogte en heel veel water opnemen. Daardoor hebben ze de ideale eigenschappen om ook op uw dak te kunnen groeien en bloeien!
Ook interesse in een groen dak? Neem gerust contact met ons op.
Verschillende soorten groene daken
- Daktuinen: net als normale tuinen begroeid met planten, struiken en (indien mogelijk) bomen. Uiteraard kan je daktuinen alleen aanleggen als het dak stevig genoeg is.
- Kruidendaken: hoofdzakelijk begroeid met kruiden. Deze zien er vaak mooi uit, maar zijn niet altijd bedoeld voor consumptie.
- Sedumdaken of vegetatiedaken: begroeid met vetplanten (sedum), dit type groen dak is eenvoudig in onderhoud, maar moeilijker om te belopen.
- Dak met bloementapijt: ontstaat door sedums aan te vullen met (wilde) bloemen.
- Gras- en turfdaken: deze typen groene daken horen vaak bij elkaar. Daken in Noord-Europese worden vaak met siergrassen aangelegd.
- Heidedaken / Duindaken: dit type groen dak is vaak streekgebonden. Het "natuurdak" of "biodivers dak" wordt dan vaak met de natuurlijke vegetatie beplant.
- Groengrasdaken zijn bouwconcepten met een groen dak of tuindak erop.
Heeft u interesse in een groen dak? Neem vrijblijvend contact met ons op.